Blogy z cest 28. 08. 2013

Nečekaný test alarmu

Dnes jsem doladil poslední potřebné věci na motorce a dá se říci, že bych mohl okamžitě vyrazit. Vždyť ta mapa na stránkách níže stále nic neukazuje a to začíná být určitě protivné. Jenže kam vyrazit, když mi zrovna teď při psaní tohoto textu dotváří tu správnou dovolenkovou atmosféru klokotání dešťové vody v okapních rourách. Pohled na oblohu nepomůže a pohled na předpověď našich severských meteorologů také příliš možností nenabízí. Přestože jsem ale ještě nikam za hranice nevyrazil, už chvíli je má černá společnice na cestách pod dohledem a aniž bych záměrně jakkoliv funkčnost nainstalovaného zařízení testoval (nechával jsem si to na cesty), motorka se mnou již čile komunikuje a jakmile s ní někdo začne nepatřičně zacházet, okamžitě se dožaduje pozornosti a posílá sms společně s prozváněním na můj mobil.

Tuto situaci jsem zažil už 2x. Pokaždé jsem tedy přišel k telefonu, kde jsem měl sms a zmeškaný hovor, už chvíli poté, co k "incidentu" došlo (mám totiž vesměs vypnutý zvuk na telefonu). Pravdou je, že jsem v jednom z těchto případů hodných nahlášení hrál hlavní roli. Poprvé se ozvala, když jsem ji zaparkoval u rodičů v garáži takovým způsobem, že nemohli vyjet s autem ven, aniž by s motorkou hnuli. Sáhnutí na motorku ji nechalo v klidu a ještě neznamenalo spuštění alarmu. Jakmile jí ale narovnali z bočního stojánku do vertikální polohy, začala vysílat poplašné sms a upozorňovat na sebe okamžitým prozváněním na mobil. To se tedy stalo při mé návštěvě rodičů. Pouze jsem vykoukl z okna, zjistil situaci a oznámil, že jakýkoliv pohyb motorky je od nynějška pod mým drobnohledem i v mé nepřítomnosti. Táta se mě v reakci na to zeptal, jak se ta celá věc vypíná. Odvětil jsem, že vyjmutím motobaterie. Žádný ovladač ani nainstalované tlačítko za tímto účelem neexistují. Jedná se tedy o pomocníka, který je dnem i nocí v pohotovostním režimu, hlídá a případně potichu hlásí, a to tedy kompletně, pokud máte často ztišený telefon, tak jako já. 

Vzhledem k tomu, že mám alarm se všemi čidly nainstalovaný v motorce teprve pár dnů, ještě jsem si nezvykl na to, že nechci-li na telefonu zbytečné registrovat zmeškaný telefonát a sms typu "Alarm: tilt sensor, position: http://maps.google.com/maps...." musím se k motorce, ač odemčené a zaparkované na klidném a bezpečném místě, přibližovat vždy s přístupovou kartou, kterou jsem si připevnil ke klíčům motorky, abych ji nikde neztratil. V druhém případě jsem přijel na chalupu, zaparkoval motorku na zahradě a šel se převléct do chalupy. Začalo ale pršet, tak jsem šel holku zaparkovat pod střechu. Nevím, jak je to možné, ale nepoznala mě... Uchopil jsem jí standardním způsobem, na který je už řadu let zvyklá a vůči kterému nikdy nic nenamítala, a ona okamžitě zalarmovala můj telefon. Mrzelo mě to, ale pouze do té chvíle, kdy jsem si uvědomil, že to, co se stalo, je známkou charakterního stroje, který dělá vždy všechno takovým způsobem, jak byl instruován. Tato jistota mě uklidnila a i přes její stížnost jsem byl nakonec s výsledkem spokojený. Ukázalo se, že všechno funguje tak, jak má.

 

Takto tedy alespoň v mezidobí, než někam vyrazíme. Snad už to bude brzy...

 

Do galerie přidávám alespoň pár fotek z dřívějších cest.

   

Chcete se na něco zeptat?
Nebo zdarma otestovat naše řešení?

Nechte nám na sebe kontakt, ozveme se vám.

Ebook zdarma

Opouštíte nás, aniž byste si přečetli 10 tipů, jak ušetřit na správě vozového parku?

Zanechte nám svůj e-mail a my vám zašleme e-book na pozdější čtení.