Blogy z cest 07. 07. 2016

Z Makedonie zpět za krásami Albánie

A jak to bylo dál? Z Makedonie byl plán dojet do NP Bredhi I Drenoves, kde jsou slepencové útvary a dál dle času. Tentokrát jsme zvolili cestu ke kamenům z druhé strany. Po pár metrech jsem uznal, že Milanova motorka trpěla vloni dost a ten rovnou otáčel zpět ke kavárně, kde nám upřesnili směr. Já s Ondřejem jsme jeli dál a užili si více jak 15 km offroadu, který končil u vrat jakési vojenské budovy s kamerami. Navigace ukazovala 3,5 km k cíli... Sakra. Vloni to nevyšlo, teď to prostě vyjde! Milan se mezitím bratří s místními, vypíjí mu zásoby slivovice (věk nových přátel pestrý, ochutnali všichni:-), vyzkoušeli si sedění na motorce, rukavice, ale do bot se nakonec nepustili :D. Nahoře v hoře se mezitím Ondřej ošívá, že je to kdo ví kde, ale já prostě jdu. Cesta tam je z kopce, jde to dobře. V mobilu mi pinkne zpráva od Ondřeje "Milan píše, že dole se zatahuje a bude pršet". Zbývá mi kilometr do cíle, ani se nepozastavuji co dál, prostě jdu dál a... Stálo to za to. Slepence jsou monumentální, slezl jsem až k nim a nádhera, na fotce posuďte sami.

Slepencové útvary

 

Cesta k motorkám zase tak rychle nešla, kolem to bouřilo, ale jen v údolích slehl sem tam blesk. Ač unaven, tak spokojen usedám na motorku a společně jedeme za Milanem. Ten už jen v trenkách vše vysvětluje nespočet místním vše o motorce a po občerstvení jsme se vydali dál, podél hranic s Řeckem. Ubytovat jsme se chtěli ve pstruží farmě, kde to známe z loňska, ale bylo plno a pod stan... Hmmm dnes ne. O pár kilometrů zpět je penzion. Moc nadšení nejsme, ale o to více překvapeni, co nás tam čekalo. Rodinný podnik, kde si vše pěstují sami a večere? Bože, to bylo žrádlo :D.

Vepřové, šťavnaté, samé menší porce, ale tím jsme nekončili

Napadlo by vás dát na meloun muškátový oříšek? Nemělo to chybu...

Kde se dobře večeři, dobře se i snídá a vyrazili jsme k moři, do městečka Ksamil, hned pod Sarande... A co se dělo tam? Butrint, nucená relaxace, ale to zase zítra :-).

Cesta ke slepencům

 

Butrint, byl v plánu Butrint.

Moc jídla, možná ovčí mléko, nás na jeden den odstavilo... Ale stihli jsme alespoň návštěvu historického místa Butrint zapsané v Unesku. Dvě hodiny mi nestačili na prolezení a nafocení všeho, a pokud pojedete kolem, přibrzděte...

Butrint

A je tu další den, přejezd k Himare, kde už jsme byli vloni, ale do stanů se nám nechtělo, tak nejlevnější ubytováni pod střechou jsme našli, náhodou i s bazénem :-). Moře nemá chybu, přeji Albáncům, ať se jim daří a získají si víc spokojených návštěvníků. Návštěva krámku s likéry, džemy a jinými skvosty byla... výživná :-). Ochutnávka citrónového likéru, višňového, pomeranč zázvorového a už ani nevím přesně, jaké následovaly dál :-). S notným nákupem jsme se s paní majitelkou i kuchařkou s radostí rozloučili.

A co dnes? (7.7.2016)

Pomalu se nám to krátí a dnes máme za sebou nezáživný přejezd na sever, ke Skadaru, kde nás jezero uvítalo moc hezkou bouřkou. Nyní rekapitulujeme u točené Tirany zážitky a prodloužíme si návrat domu ještě Durmitorem v Černé hoře  :-).

Online SH 20 na Vermosh

Dnes se pokusíme projet celou silnici až na hranice, snad další loňská, nesplněná trasa dopadne letos úspěšněji ;-)

 

Chcete se na něco zeptat?
Nebo zdarma otestovat naše řešení?

Nechte nám na sebe kontakt, ozveme se vám.

Ebook zdarma

Opouštíte nás, aniž byste si přečetli 10 tipů, jak ušetřit na správě vozového parku?

Zanechte nám svůj e-mail a my vám zašleme e-book na pozdější čtení.