Blogy z cest 12. 08. 2013

“Reality show” lokátor v motorce na dovolené

Chcete vidět, jak funguje sledování vozidel? Jeďte na motorkářskou dovolenou s Petrem a jeho černou mašinou. Společné putování člověka a stroje můžete sledovat online.

Petr trpí nevyléčitelnou závislostí. Žije s vědomím, že tohle postižení ho bude doprovázet po zbytek života. Stejně jako tisíce dalších nešťastníků propadl Petr lásce k motorkám. Abychom se ujistili, že se příznaky nezhoršují, budeme sledovat jeho letní cestu do italské části Alp. Pro průběžnou diagnostiku průběhu nemoci využijeme technologii sledování vozidel. GPS lokátor a alarm nám umožní sledovat pacienta na dálku.

V profesním životě je seriózním ministerským úředníkem. V soukromí je to veselý a příjemný společník, který nezkazí žádnou legraci. Jakmile se ale jenom trochu oteplí a na silnicích oschne asfalt, nasedá Petr na svou mašinu a vyráží na cestu.

 

 

Cesta je cíl

“Často ani nevím, kam jedu, prostě se podívám na oblohu a řeknu si: tamhle jsou mraky, možná spadne pár kapek, radši pojedu na druhou stranu,” popisuje způsob, jakým se rozhoduje motorkář, pro kterého je tím hlavním cílem samotná cesta.

První motorku osedlal v deseti letech. “Jakmile jsem dospěl do let, kdy jsem z něčeho dosáhl nohama na zem, začal jsem kolem rodinné venkovské usedlosti prohánět podomácku upravenou Jawu 50. V patnácti přišel Simson 50 - skůtr a v sedmnácti jsem si koupil první velkou motorku - starou MZ 150. Jsem rád, že jsem své zkušenosti sbíral postupně, mohl jsem tak krok za krokem rozvíjet své schopnosti a časem přesedlávat na silnější stroje,” říká a zálibně přitom hladí svou Hondu VFR 800 FI.

 

Na mašině přes Alpy

Letos vyrazí z partou kamarádů na jih, přes Rakousko do Itálie. Jediným konkrétním cílem je penzion v Italském městě Buia, kde budou mít základnu. Žádný další konkrétní plán neexistuje, jenom touha překonat Alpy, protáhnout mašiny po horských silnicích, ojet i ty nejkrajnější špunty na nových silničních pneu a využít kvalitní asfalt, na kterém si Rakušané a jejich jižní sousedé dávají tolik záležet.

“Pojedeme tak dlouho, dokud nás to bude bavit, a tam, kam nás to potáhne. Večer se vrátíme do penzionu. Ráno nakopneme stroje a opět vyrazíme rovnou za nosem,” směje se Petr. “GPSku jsme nikdy moc nepoužívali, připadá nám, že trochu kazí srandu. Už to není takové dobrodružství.”

   

Petr bude mít na motorce instalovaný GPS lokátor pro sledování vozidel. 

Ten umožňuje následující funkce:


- sledování pohybu v reálném čase na online mapě
- záznam historie pohybu a tvorba reportů v knize jízd
- kontrola spotřeby paliva podle záznamů tankování a ujetých km
- GPS alarm s vibračním a náklonovým čidlem, komunikující s majitelem pomocí SMS

 

Sledování vozidel zpestří i dovolenou na motorce

Proč se tedy zapojuje do naší “reality show”? Systém pro sledování vozidel bude přeci akurátně zaznamenávat každý jeho pohyb. Nezkazí mu GPS lokátor v motorce dovolenou?

“Za týden dovolené člověk najezdí klidně i 2 500 kilometrů. Ve finále se všechny zážitky slévají do jedné dlouhé jízdy. Po měsíci si pak vzpomenu, že jsem viděl krásnou scenerii z nějakého kopce, ale už nevím, kde ten kopec je. Že v jedné z restaurací jsem se skvěle najedl nebo si pochutnal na kvalitní kávě, ale nejsem si jistý, na kterých místech to bylo. Chtěl bych mít nějaký záznam, kde jsme všude byli.”

Systém sledování vozidel vytváří knihu jízd, kde se detailně ukládají jednotlivé cesty. Z aplikace je možné zjistit výškový i rychlostní profil, pozorovat pohyb na Google maps, a to i v reálném čase. Je snadné vytisknout si reporty podle potřeby. “Těch dat získatelných o jízdě je spousta, ale pevně věřím, že rychlostní profil si nechají kluci z GPS Dozoru pro sebe... Přece jen, někdy si situace na cestách vyžaduje výraznější otočení rukojeti plynu... “

“Taky chci vyzkoušet, jak funguje GPS Alarm. Klasický alarm, který jsem měl na motorce, mne spíš zlobil, než aby něco ochránil. Vysával baterii a houkal hlavně na mne, když jsem motorku startoval,” usmívá se.

GPS alarm, který je součástí lokátoru, na nikoho nehouká, ale když se strojem někdo manipuluje, startuje, nebo dokonce odjíždí, majitel obdrží SMS zprávu s přesnou polohou. Motorku je možné na dálku i odstavit, aby nešla nastartovat - opět pomocí jedné SMS.


Alarm se odemyká pomocí malé Wi-Fi karty, kterou právoplatný majitel nemusí ani vyndavat z kapsy.

   

Chcete se na něco zeptat?
Nebo zdarma otestovat naše řešení?

Nechte nám na sebe kontakt, ozveme se vám.

Ebook zdarma

Opouštíte nás, aniž byste si přečetli 10 tipů, jak ušetřit na správě vozového parku?

Zanechte nám svůj e-mail a my vám zašleme e-book na pozdější čtení.