Blogy z cest 10. 09. 2018

Další úspěšný rok Kayak Around Europe

Jiří Oliva si dal před 3 lety neuvěřitelný cíl - obeplout celou Evropu na svém kajaku. Zajímalo nás, jaké nevšední zážitky prožil během své výpravy v loňském roce.

"Jak jsem již shrnul v předchozím článku, má cesta na kajaku kolem Evropy, začala v Praze začátkem roku 2015. Přes Dunaj a Černé moře jsem doplul do Turecka a poté Řecka. Na počátku roku 2016 jsem proplul Korintským průplavem a pokračoval dále přes Albánii, Černou Horu, Chorvatsko a Slovinsko do severní Itálie. Tam mě dostihla zima. Pokračoval jsem tedy dále zkraje roku 2017 podle italského pobřeží na jih.


Jsem s kajakem na cestě již třetím rokem a finance, které mám na další cestu vpřed, se začínají dramaticky tenčit. Průběžně tedy snižuji rozpočet na den tak, abych na cestě mohl vydržet co nejdéle. Nyní se mi daří plout na jih s průměrnou útratou 3 eura na den. To na život v Itálii není opravdu mnoho. Do tohoto rozpočtu se snažím každý den vejít jak s jídlem, tak i s potřebnými provozními náklady, jako jsou nutné vybavení nebo třeba výdaje za telefon, internet či provozování webu a sdílení cesty.

I v tom je veliký přínos lokátoru, který sebou vezu. Jednoduše proto, že když občas nastanou chvíle, kdy není možnost psát, fotit nebo jinak sdílet mou cestu, alespoň lokátor to za mě dělá v neúnavném tempu od vyplutí. Každý den poctivě odesílá mou polohu, a tak je možné snadno sledovat, jak ve své cestě postupuji.

Díky financím cesta na jih Itálie nebyla snadná, naštěstí jsem vždy v pravý čas potkal ty správné lidi. Tak jsem si mohl nejen občas trochu přivydělat na dalších pár dní, ale mohl jsem také poznat místa, na která bych se možná jinak nepodíval. Z cesty na jih Itálie mám mnoho krásných vzpomínek. Plachtil jsem na lodích, nebo třeba dětem v klubech na pobřeží vyprávěl o cestování, stal se členem několika italských komunit okolo snad všech vodních sporů co znám. V Bari jsem pak několik týdnů opravoval kajak a na sklonku podzimu doplul až na úplný jih.

Kombinace podzimu, jihu Itálie a financí mě postavila před zajímavou otázku: “Co dál?” Za poslední finance sotva přečkám zimu v Itálii. A tak jsem za ně odletěl pracovat na Island. Díky tomu jsem se na konci jara 2018 mohl vrátit do Itálie a pokračovat dál směrem k Sicílii.

Sicílie se pro mne stala důležitým milníkem na mé cestě, ale o tom si můžete přečíst více v některém z blogů na mém webu www.kayakaroundeurope.com nebo v některém z dalších článků zde na GPS Dozor.


To, co je ale jisté, je fakt, že za více jak tři roky na moři dostal lokátor opravdu zabrat. Vydržel vše a nikde mě nenechal. Teď ho vezmu za odměnu já na pořádný výlet po Evropě. Sledujte mou trasu na mapě zde. "

Přeji krásné zážitky na cestách

Jiří Oliva

Chcete se na něco zeptat?
Nebo zdarma otestovat naše řešení?

Nechte nám na sebe kontakt, ozveme se vám.

Ebook zdarma

Opouštíte nás, aniž byste si přečetli 10 tipů, jak ušetřit na správě vozového parku?

Zanechte nám svůj e-mail a my vám zašleme e-book na pozdější čtení.