Tipy a zkušenosti 23. 10. 2017

Mongol Rally pod dohledem našich lokátorů

17000 km, 350 posádek, cena auta do 30 000 Kč, jednolitrové motory, 9 Čechů a 50% šance na úspěch. Ještě vás ta čísla baví? 15 zemí, 45 dní cesty, 45 snězených melounů, 900 litrů benzínu, 50 litrů oleje, 20 litrů koňaku, 25 litrů vodky, jedna pokuta, 300GB vizuálního materiálu a 5 poruch. 

Takhle probíhala letošní Mongol Rally, které se účastnil Piknikův klub jako jediná česká posádka se třemi fialovými VW Polo. Na palubě těchto aut nechyběl ani náš GPS tracker, který celou trasu zaznamenal. Zážitky z letošní Mongol Rally pro vás shrnul Radim Večera, člen Piknikova klubu. 


"Samotná pravidla rally jsou jednoduchá: dojeďte z bodu A do bodu B autem, které se hodí maximálně na nedělní nákupy. Snahu o splnění úkolu mírně komplikuje fakt, že bod A se nachází v Londýně a bod B u Bajkalu. Proto cestou neminete státy jako Irán, Turkmenistán nebo Mongolsko. A to není vše – v případě komplikací se musíte spolehnout jen sami na sebe, protože nemáte žádný podpůrný tým. Úspěch záleží na vaší schopnosti kdekoliv a jakkoliv místním předvést, že se vám v poušti rozbilo auto a vy potřebujete odtáhnout do nejbližšího servisu. Vyhráno není, ani pokud auto funguje jak má. Pokud chcete spatřit cílovou pásku v Ulan-Ude, strávíte denně za volantem víc času než workoholik v práci.


Když se srovnáte s tím, že jste se opravdu přihlásili do „Stupidnosti globální úrovně“, jak rally nazývají sami organizátoři, zážitky na sebe nenechají dlouho čekat. Přespíte u staršího pána, který si postavil na zahradě vlastní hospodu. Pochopíte, proč se mléčné dráze říká mléčná. Ochutnáte turkmenský koňak na okraji brány do pekel, kde vás celou noc bude hřát věčný oheň. Budete si povídat večer s mongolskými pastevci, i když mongolsky znáte jen fráze „Držte prosím svého psa“  a „Doufám, že vám letos pěkně tloustne dobytek“.  A nebo se pokusíte vměstnat vše, co jste zažili do krátkého článku."


¨

piknikuvklub.cz

facebook.com/piknikuvklub

Chcete se na něco zeptat?
Nebo zdarma otestovat naše řešení?

Nechte nám na sebe kontakt, ozveme se vám.

Ebook zdarma

Opouštíte nás, aniž byste si přečetli 10 tipů, jak ušetřit na správě vozového parku?

Zanechte nám svůj e-mail a my vám zašleme e-book na pozdější čtení.