Travel blogs 02. 10. 2023

Bulharskem na dvou kolech aneb Mototrips pod Dozorem

Kluci z Mototrips se po delší pauze opět vypravili na společnou jízdu s naším Trackerem. Jejich poznatky z cesty do Bulharska si můžete přečíst v tomto článku ve kterém nechybí ani krásné fotografie bulharské krajiny a jejich gastronomických pokušení. 


Tři roky jsme nikde nebyli. Výběr míst v okolí se tenčí a rozhodnutí nakonec padlo na Bulharsko. Proč zrovna tam? Prázdné místo na mapě navštívených zemí a také zvědavost. Lidé tam létají hlavně k moři. A co hory, jsou tam? Z mapy se něco vyčíst dá, ale jak to tam bude opravdu vypadat, bude se silnice dost klikatit, co jídlo, to máme obzvláště rádi a lidé, bude vše dost Balkánské? 

Složení neměníme, jsme už po letech „sjetí“ a víme co sebe čekat. První dva dny trávíme přejezdem rovnou do Bulharska a není nač čekat, jde se na Musalu (2925 m). Kam že to chcete jít? Pěšky? Vždyť tam jede lanovka… Každý se dostal svým způsobem na vrchol a viděl… výhledy, hory, hory, hory. Dostali jsme se na nejvyšší kopec celého Balkánu, cíl splněn. Ale nebojte, ještě nás čekají další.


K moři to máme ještě daleko a cestou se zastavujeme u vodopádů Krushuna Falls. Je vedro, neprší, tak jsou to spíš takové čůrky, ale nejde sedět jen v sedlech a ve stínu se kocháme s místními u potůčků a říkáme si, jak to asi vypadá, když je více vody.


Nocujeme na místech podle denního dojezdu a zajímavosti si tím pádem můžeme přehazovat ze dne na den. A to se stalo i s Buzludzha Monument. Vidět tuto zvláštní stavbu na vlastní oči je zážitek. Historií vás neohromí, ale je unikátní. 


Jsme tu, v cíli mnoha turistů, jsme u moře v Bulharsku. Rady, porady nás zavály do Primorska. Pokud se vyhýbáte hlavním ulicím a nejbližší pláži, je tam celkem klid. Pokud fandíte pořádné zábavě, jděte na hlavní třídu, tam je jídla, lidí, všeho. Moře je krásné, jídlo výborné, další odpočinek bez sedel je na místě.


Je čas se začít pomalu vracet k domovu. Odpočatí sedáme na motorky a vyrážíme na západ. Cestou se zastavujeme v jeskyni Devil's Throat Cave. Je dobré mít sebou dostatek místní měny, jelikož není běžné platit všude kartou. Ale místním prodejkyním i panu nejhlavnějšímu prodejci se nás zželelo a za dětské vstupné máme soukromou prohlídku :-D. Jeskyně nepatří k největším, ale burácení řeky v útrobách ve vás probudí zvědavost a zanechá příjemné mrazení.


Trigradský kaňon nás vede k další zajímavosti, The Devil's Bridge Rock Formation. Kdo se bojí, nesmí do lesa, tedy na chodníčky a schody z větví, které vás vedou po skalách a kdo nemá rád výšky, ať to alespoň vyzkouší na začátek, stojí to za pokus.


Poslední noc v Bulharsku a přes Makedonii to střiháme do Kosova. Hranice trochu náročnější, ale motorky máme užší než auta a vždy se nějak propleteme. Kosovo je jedno velké překvapení. Nové silnice, nádherné hory a jídlo, opět výtečné. Jen ta doprava ve městech je krapet obtížnější. Úzké ulice a aut, že se vejít nemůžou ani naše motorky kolem. Ale vše nemůže být dokonalé, to bychom si pak ničeho nevážili. Nocujeme v Peje, ve městě, které tepe nočním životem. Veškeré obavy z nás padají a někdy si to určitě zopakujeme.


Který den bylo nejzajímavější sledovat naší trasu na GPS dozoru? Určitě v předposlední :-D. Rozhodli jsme se, že nepojedeme přes Bosnu, ale stejnou cestou přes Srbsko. Kde budeme spát? Třeba tady, to dojedeme. Tolik motanic jsme za celou cestu v mapě nenamalovali :-D. Nakonec jsme zaparkovali a vyrazili do ulic na jídlo. MŇAM.


Poslední ráno, poslední den, nudná dálnice, tankování a teploty atakující 36°C. Ale jsme doma, plni nových, skvělých zážitků, a to je důvod proč cestujeme. Tuhle větu jsem psal u předchozího putování a jen ji trochu upravím. Teploty atakující 39°C, jinak je to přesné :-D.


Najeli jsme cca 4300 km, motorky fungovaly jak měly, těla také, nálada super.

Děkujeme společnosti GPS Dozor, díky které mohli naši blízcí sledovat přesnou polohu a virtuálně s námi cestovat. Děkuji za perfektní spolupráci s panem Svobodou a těším se na další společné „eskapády“.

Pokud čtení nemáte pořád dost a chcete víc informací o cestě i více fotek, můžete nahlédnout sem:

https://www.mototrips.cz/bulharsko2023/

Do you want to ask us something?
Want to test our system for free?

Leave us your contact info, we'll get back to you.

Ebook zdarma

Opouštíte nás, aniž byste si přečetli 10 tipů, jak ušetřit na správě vozového parku?

Zanechte nám svůj e-mail a my vám zašleme e-book na pozdější čtení.